Wij zijn gesloten van vrijdag 20 december tot vrijdag 3 januari. Alvast hele fijne feestdagen gewenst!

WooCommerce webshop veilig houden: hier moet je op letten

Een veilige webshop is zowel voor jou, als ook voor je klanten van belang. Niemand wil het risico lopen dat (vertrouwelijke) informatie in verkeerde handen valt of dat je WooCommerce webshop gehackt wordt.

Hoe kan je jouw webshop op een veilige manier (laten) beheren en wat komt hier allemaal bij kijken? En kan je dit gemakkelijk zelf of kun je dit beter uitbesteden? Hieronder geven wij je een compleet overzicht.

1. Gebruik betrouwbare hosting

Een goede basis begint met het kiezen van de juiste hostingprovider. Kies voor een betrouwbare en gerenommeerde hostingpartij die een goede reputatie heeft op het gebied van beveiliging. Dit is de eerste stap om ervoor te zorgen dat je webshop niet vatbaar is voor aanvallen van buitenaf. Verder is een goede hostingpartij belangrijk voor de bereikbaarheid en snelheid van je webshop.

Wil je een hostingpartij geschikt voor Woocommerce, dan kun je bijvoorbeeld kiezen uit:

2. Houd je software up-to-date

WooCommerce heeft regelmatig een update nodig. Gebruik altijd de nieuwste versie van WooCommerce en geef plugins en thema’s een update. (Semi-)automatische updates zijn mogelijk, maar als je dit bij de verkeerde plugins instelt, kan het zijn dat de webshop niet meer werkt.

Ontwikkelaars werken voortdurend aan het oplossen van beveiligingslekken en brengen regelmatig nieuwe versies van WooCommerce, thema’s en plugins uit. Door deze updates bij te houden, minimaliseer je het risico dat je installatie zwak wordt.

3. Sterke wachtwoorden instellen

Maak gebruik van sterke wachtwoorden. Niet alleen de webshop, maar ook klanten kunnen het beste unieke en complexe wachtwoorden gebruiken. Combineer hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens om de veiligheid te optimaliseren. Verder helpt het ook om regelmatig je wachtwoord te wijzigen.

Om je wachtwoorden veilig op te slaan, kan je tools zoals LastPass of Keeper Security gebruiken, omdat die sterke wachtwoorden wat moeilijker te onthouden zijn.

4. De beste plugins voor websitebeveiliging en monitoring

Er zijn beveiligingsplugins beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor WooCommerce webshops. Kies je voor zo’n plugin, dan worden verdachte activiteiten gedetecteerd, beveiligingsinstellingen gecontroleerd en onbetrouwbare IP-adressen geblokkeerd. Stel dat er iemand herhaaldelijk probeert in te loggen in jouw WooCommerce-omgeving, dan zal dit IP-adres geblokkeerd kunnen worden. Bekende plugins zijn:

5. Regelmatig een backup maken

Het regelmatig maken van backups van je webshop is een absolute must. Mocht er zich onverhoopt een probleem voordoen waardoor je shop niet meer werkt, dan kun je altijd terugvallen op een recente backup. Deze backups moeten wel ergens veilig worden opgeslagen, zodat ze niet toegankelijk zijn voor onbevoegden. Backups kan je maken met behulp van de volgende tools/plugins:

Als we kijken naar de betaalmethoden, dan staan de volgende betaalmethoden in de top 9 volgens Emerce100: 

  • iDeal (in 2026 vervangen we iDeal voor het Europese Wero)
  • Billink (achteraf betalen)
  • Klarna (achteraf betalen)
  • MasterCard
  • Visa
  • Afterpay (achteraf betalen)
  • PayPal
  • American Express
  • Payconiq

6. Veilige betaalproviders en betaalmethoden gebruiken

Maak gebruik van veilige en betrouwbare betaalmethoden en gerenommeerde betaalproviders, die bekendstaan om hun strenge veiligheidsprotocollen. Hiermee geef je jouw (potentiële) klanten het vertrouwen dat hun financiële gegevens veilig verwerkt worden. Betrouwbare en veilige betaalproviders waarmee je – dankzij een integratie met WooCommerce – gemakkelijk meerdere betaalmethodes in kunt stellen zijn:

Welke betaalprovider het beste bij jouw webshop past, is afhankelijk van het type webshop dat je hebt. Volgens de Emerce100 waren de volgende providers in 2022 het populairst (van boven naar beneden):

  • Mollie
  • Adyen
  • MultiSafePay
  • PAY.
  • Buckaroo
  • CM.com
  • Stripe
  • Worldpay
  • Ingenico
  • Sisow

Veelgestelde vragen

Hoe selecteer ik een hostingpartij?

Welke hostingpartij het beste bij jou past, is afhankelijk van meerdere factoren. Hoe groot is de shop? Hoeveel capaciteit is er nodig qua bezoekers? Wat zijn je eisen qua beveiliging?

Waarom zijn er zo vaak nieuwe versies van plugins, thema's of WooCommerce?

In veel gevallen gaat het om nieuwe functies, maar soms is er ook een nieuwe versie van een plugin na het oplossen van bugs. Zo is in de nieuwe versie van WooCommerce een invulveld voor EAN-nummers/GTIN-nummers toegevoegd, zodat je daar niet meer iets anders voor hoeft in te regelen.

Wat zijn veelvoorkomende kwetsbaarheden in een WooCommerce webshop?

Dit zijn bijvoorbeeld zwakke wachtwoorden, verouderde softwareversies en onbeveiligde verbindingen zoals http in plaats van https. Dit laatste komt gelukkig nauwelijks meer voor, omdat we al heel wat jaren werken met https.

Hoe kan ik controleren of mijn WooCommerce webshop veilig is?

Je kunt de veiligheid van je webshop controleren door scans uit te voeren met beveiligingsplugins, zoals Sucuri of Wordfence. Daarnaast kun je ook letten op verdachte activiteiten en waarschuwingen van je hostingprovider.

Op de hoogte blijven óf WooCommerce-beveiliging uitbesteden

Er zijn dus nog wel veel zaken op het gebied van veiligheid waar je rekening mee moet houden. Om ervoor te zorgen dat de WooCommerce-omgeving goed beveiligd is voor jezelf, maar ook voor jouw klanten, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke problemen en oplossingen.

Natuurlijk hoef je dit niet allemaal alleen te doen, net als het updaten van de webshop en het maken van backups. Is jouw webshop bij ons ondergebracht, dan zorgen wij er natuurlijk – in overleg – graag voor dat je webshop up-to-date blijft én veilig is.

Heb je vragen over de beveiliging van je WooCommerce webshop? Neem gerust contact met ons op; Erwin helpt je graag verder!

"*" geeft vereiste velden aan

Mediakanjers

Tessa

0
Bekijken